31 de maig 2009

Borino ros


Feia temps que tenia ganes d'incloure algunes imatges d'insectes en aquest bloc. Ahir vaig tenir la possibilitat de repetir unes imatges realitzades exactament al mateix lloc el mes de maig de 2005.

BORINO I EIXORBA-RATES NEGRE Astragalus balearicus
Càmera réflex a ISO 320. 500mm f/4 IS USM i duplicador 1,4X. Trípode.
© Miquel Àngel Dora


BORINO I EIXORBA-RATES NEGRE Astragalus balearicus
Càmera réflex a ISO 400. 500mm f/4 IS USM i duplicador 1,4X. Trípode.
© Miquel Àngel Dora

El borino ros, borinot de moro o bufaforats Macroglossum stellatarum és, ben segur, l'esfíngid més conegut de Mallorca. El to marronenc i la coloració ataronjada de les seves ales posteriors, el brunzir del seu vol i la capacitar d'alimentar-se en vol xuclant el nèctar de les flors, el fan inconfusible.

BORINO I EIXORBA-RATES NEGRE Astragalus balearicus
Càmera réflex a ISO 200. 80-200mm f/ 2,8 i tub d'extensió. Trípode.
© Miquel Àngel Dora

Retratar en vol un insecte rapidíssim de poc més de 40 mm no és una tasca gens senzilla. Jo vaig optar per fer servir teleobjectius per tal de poder retratar a una certa distància de l'animaló i, sobretot, cercant obtenir primers plans i fons desenfocats.

Ahir vaig tenir sort no només de tenir moltes hores aquest animaló al davant sinó també la possibilitat de fer-li bons retrats sobre un endemisme vegetal com l'eixorba-rates negres. Serà que, com diu la gent, aquest és un insecte portador de bon averany.

18 de maig 2009

Llibre: 20 anys de s'Albufera de Mallorca


El passat dia 6 de maig de 2009 es presentà el llibre 20 anys del Parc Natural de s'Albufera de Mallorca, editat per la Conselleria de Medi Ambient.
He tengut la satisfacció i l'orgull d'haver participat en aquesta acurada publicació commemorativa amb diverses fotografies i amb un senzill text reflex de la meva relació amb aquest Parc Natural.


Versió PDF del LLibre - 5 MB. Imatges i textos amb © dels autors.


"A Sa Bufera, a més d’haver-hi fet milers d’imatges, hi tenc amics, amics dels imprescindibles, amb els qui compartesc molt més que la passió per la fotografia i per la natura. Gràcies a ells, a Sa Bufera sempre m’he sentit com a casa, som a casa."


CULLEROTS - Anas clypeata
- Una de les fotografies cedides per al llibre 20 anys de s'Albufera de Mallorca -
Réflex digital a ISO 400. 500mm f/4 IS ... i duplicador 1,4X.
Parc Natural de S'Albufera. Aguait Bishop I.
© Miquel Àngel Dora


Roelles


ROELLES
Réflex digital a ISO 200. 10-20mm f/ 4-5,6. Filtre polaritzador.
© Miquel Àngel Dora



La natura cada any ens sorprèn amb la floració de les roelles Papaver roeas. Enguany, malgrat no sembla ser un bon any per trobar grans extensions d'aquesta planta, m'he entretingut més realitzant fotografies de caire creatiu que no naturalístic.


Réflex digital a ISO 200. 10-20mm f/ 4-5,6. Filtre polaritzador.
© Miquel Àngel Dora



Réflex digital a ISO 200. 50-500mm f/ 4-5,6. Filtre polaritzador. Trípode.
© Miquel Àngel Dora



Réflex digital a ISO 200. 10-20mm f/ 4-5,6. Filtre polaritzador.
© Miquel Àngel Dora


Totes les imatges d'aquest post són fotografies que únicament han estat revelades ajustant els nivells, la saturació i l'enfocament. Cap de les imatges ha estat reenquadrada ni tractada amb filtres digitals.


6 de maig 2009

L'abellerol


ABELLEROL - Merops apiaster
Réflex digital a ISO 320. 500 mm f/4 IS USM i duplicador 1,4x
Fotografia a l'aguait.

© Miquel Àngel Dora


Un dels senyals més evidents de l'inici de la primavera a Mallorca és l'arribada d'una au d'especial bellesa i atractiu per als fotògrafs de natura: l'abellerol Merops apiaster.

La localització de diversos exemplars m'ha permès tornar a dedicar algunes sessions fotogràfiques en aquesta au migrant i a reviure - com passa tan sovint a Mallorca - la nefasta pressió que els humans exercim sobre la flora i fauna salvatges. Els darrers dies he observat amb impotència com alguns amants del moto-cross posen en perill, de nou, una important zona de cria d'aquesta au protegida.

Serà aquest el darrer anys dels abellerols en aquesta colònia? És molt probable que així sigui i que l'any que ve, en comptes de poder observar-los amb els binocles o de retratar-los, només escolti el silenci i destrii la solitud del nou camp de golf que s'hi vol contruir.

Salvem Son Bosc!


BREGA DE MASCLES
Réflex digital a ISO 320. 500 mm f/4 IS USM i duplicador 1,4x.
Fotografia a l'aguait.
© Miquel Àngel Dora


Teniu més informació sobre l'abellerol en el fotobloc den Biel Perelló.